Giuseppe Rinaldi, Barolo

Traditie en terroir, dat is waar het bij topproducent Rinaldi om draait. “Beppe” Rinaldi heeft onder liefhebbers van grote Barolo een bijna mythische status. Wijn wordt hier nog op dezelfde manier gemaakt als honderd jaar geleden. De wijnen zijn buitengewoon elegant en hebben een formidabel bewaarpotentieel. Kerin O’Keeffe schreef het al: “This is how the previous generations obtained a natural balance and harmony in Barolo, and, for me, it is still the perfect method.” Sinds het overlijden van Giuseppe in de zomer van 2018 staan dochters Marta en Carlotta aan het roer en hebben de wijnen nog meer aan verfijning gewonnen. De wijnen horen tot de meest gezochte van de streek en zijn praktisch onvindbaar in handel of restaurants. Wie zijn hand op een fles weet te leggen zal het beamen: ongeëvenaarde klasse. Uitsluitend op allocatie.  

Giuseppe Mascarello, Barolo

Elegant. Zelden proefde je wijnen uit de Langhe met zo’n enorme finesse, lichtvoetigheid en elegantie. Of het nu de Dolcetto, Barbera of de Barolo is. Mauro Mascarello is de laatste nog levende legende uit de grote Barolo generatie die bestond uit hem, Giovanni Conterno en Bartolo Mascarello. Tegenwoordig ondersteund door zoon Giuseppe en dochter Elena, maakt wijnen in de meest pure vorm. Nebbiolo, Barbera en Dolcetto zoals je ze nooit hebt geproefd. Fruit, kruiden en vooral terroir, elke wijngaard individueel gevinifieerd en gebotteld. Monprivato wordt door velen gezien als de állerbeste wijngaard van Italië. Een iconische wijn die behoort tot de absolute top van Barolo en wordt alom gelauwerd. In de grootste jaren wordt ook de Barolo Monprivato Cà d'Morissio, feitelijk een Monprivato Riserva, gemaakt, een monument van een wijn. 

Roagna, Barbaresco

Wellicht het talent van zijn generatie en inmiddels gezien als een van de grootste wijnmakers van Barbaresco én Barolo doet Luca Roagna zijn werk klassiek en tot in perfectie. Gefocust, precies, complex, het onderste haalt hij uit de wijngaard, maar zonder enige vorm van overdrijven. Nergens geforceerd, puur het terroir een begeleidende hand bieden. Tradities als de op ouderwetse wijze onderdompeling van de hoed tijdens de vergisting heeft Luca in ere hersteld. In recente jaren nóg beter dan hij al was. Beperkt beschikbaar.

Cascina delle Rose, Barbaresco

Een klassieker om in de gaten te houden, getipt door Carlotta Rinaldi. Het eerste huis in de regio wat het gebruik van pesticiden en herbiciden afschafte en overstapte op natuurlijke middelen. Enorm verfijnde en elegante wijnen. De Dolcetto en Langhe Nebbiolo worden 100% opgevoed in stalen tanks en zijn daarmee ultieme expressies van deze twee druivensoorten. ‘Cascina delle Rose is without question one of the emerging estates in Barbaresco. Readers who have not tasted these wines should make a point of doing so, as they encapsulate everything that makes Barbaresco so alluring. It will be fascinating to see where this small, family-run estate in Barbaresco goes in the coming years.’ schrijft Antonio Galloni. De jonge broers Davide en Riccardo Sobrino namen het familiebedrijf van hun ouders over en zijn sinds dien serieus aan de weg aan het bouwen met traditionele, eerlijke wijnen.

Previous
Previous

Frankrijk, Beaujolais

Next
Next

Italië, Toscane