Le Ragnaie, Montalcino

Er zijn maar weinig traditionelere/klassiere producenten in Toscane dan Ricardo Campinotti van Le Ragnaie. Met zijn Rosso’s en Brunello’s legt hij de lat op het hoogste niveau. Alleen de wijn telt. Als dat betekent dat dat niet in het standaard te verwachten patroon valt? Soi, dan maar geen officiële appellatie, zijn klanten weten hem toch wel te vinden. Kwaliteit staat voor alles zoals in basiswijn Troncone, die wordt gemaakt van de hoogst gelegen wijngaarden van Ragnaie. Gelegen boven de 600 meter grens mogen deze wijnen geen Brunello of Rosso classficatie dragen. Een waanzinngie prijskwaliteit verhouding. Agriturismo Le Ragnaie is overigens ook een heel fijn overnachtingsadres in het romantische Montalcino.

Il Marroneto, Montalcino

Eenvoud in zijn puurste vorm. Il Marroneto’s Alessandro Mori maakt drie wijnen op Il Marroneto: een Rosso, een Brunello di Montalcino en de topcuvée Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie. Alle drie absolute top. Een stijl van finesse, elegantie en extreme puurheid. De ‘gewone’ Rosso en Brunello zijn natuurlijk al fantastisch en dan komt nog Madonna delle Grazie. In de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een waar icoon met meerdere perfecte (100 punten) scores. Sinds 2021 een fantastische aanwinst in het portfolio.

Riecine, Gaiole in Chianti

Met hulp van beroemd topoenoloog Carlo Ferrini die er reeds eerder werkte is Riecine een stijle weg omhoog ingeslagen. Wijnmaker Alessandro Campatelli won onlangs de prestigieuze 2021 Giulio Gambelli award. De award voor de wijnmaker die de variëteit, de jaargang en het terroir het best verheft met maximaal respect voor het rauwe materiaal. Klassiek gemaakte Sangioveses gemaakt met gevoel voor Italiaanse Renaissance. Elegantie en comfort staat centraal. True-to-type Chianti waar er nog maar weinig van zijn.

Previous
Previous

Italië, Piemonte

Next
Next

Italië, Friuli