Arnaud Ente, Meursault

Er zijn maar weinig wijnen in Frankrijk, laat staan de Bourgogne, die zo gezocht worden als die van Arnaud Ente. Een meester in precisie, verfijning, energie en terroir. Helaas altijd uitverkocht al voor de wijnen op de markt verschijnen. Wie de wijnen van Arnaud Ente wil drinken kan zijn heil zoeken in de Nederlandse topgastronomie.

IMG_1025.jpg

Benoît Ente, Puligny-Montrachet

Benoît werd lange tijd onterecht als de kleine broer van Arnaud gezien, maar wie de wijnen kent begrijpt dat een dergelijk vergelijk niets minder dan godslastering is. Met dezelfde toewijding en gedrevenheid maakt de jongere Ente Bourgognes van het hoogste niveau. Op verzoek zijn er soms nog enkele wijnen beschikbaar.

Domaine Lamy-Caillat,

Chassagne-Montrachet

100% Chardonnay, 7 terroirs, 7 wijnen, gemiddeld niet meer dan 10.000 flessen per jaar. Een microdomaine in zijn puurste vorm met misschien wel de meest zelfkritische wijnmaker aan het roer die je kunt vinden. Caillat “tast de grenzen van wat er bereikt kan worden” (Neal Martin, Vinous). Gedreven door herinneringen aan de grote witte Bourgognes van het verleden gaat Sébastien Caillat terug naar de basis. Om grote wijnen te kunnen maken moet je in harmonie werken met de natuur. Vinificatiemethoden zijn zowel natuurlijk als traditioneel. Elke cuvée ondergaat een lange opvoeding in koude, vochtige kelders. Daarna worden de wijnen met de hand gebotteld, direct uit het vat en zonder filtratie. Gemaakt om te ouderen.  Extreem gezocht, maar dat kan ook niet anders met zo weinig beschikbare flessen en zo’n verbluffende kwaliteit. Uitsluitend op allocatie. 

Gérard-Mugneret, Vosne-Romanée

De wijnen van Pascal Mugneret zijn compleet eigen: een combinatie van traditioneel Bourgondisch en frivool fruitvol. Daarmee heeft de gemoedelijke Pascal een status verworven van erkend en gerespecteerd wijnmaker in het aristocratische Vosne. De Premiers en Grands Crus zijn uiteraard van onberispelijke kwaliteit, maar paradepaard is de Vosne-Romanée Village die mee kan met menig hogere wijn. Dé ontdekking van de eerste inkooprijs van Clarijs Fine Wine Selections. Eerlijke, grote Bourgognewijnen die nu nog enigszins beschikbaar zijn. Maar voor hoe lang nog? In de landen om ons heen zijn deze wijnen al strikt op allocatie. William Kelley (Robert Parker) schrijft: “given the quality of the wines that result it's surprising that they're not better known. In today's Burgundy market, such anomalies don't last long, so readers who aren't following this address are encouraged to acquaint themselves with it in short order.”

IMG_1029.jpg

Sylvain Cathiard, Vosne-Romanée

Aan de rand van de beroemdste Grands Crus van de wereld ligt het wijndomein van Sylvain Cathiard & Fils. Fils Sébastien, zoon van Sylvain, heeft sinds 2011 de leiding. Al in 2006 schreef Burghound ““There is no one hotter in Burgundy these days than Sylvain Cathiard.” Maar het is Sébastien die de reputatie van dit domaine sinds 2011 naar het allerhoogste niveau heeft gebracht. Karakteristieke wijnen met een echte Vosne-Romanée signatuur die uitblinken door hun ultieme balans, fijne textuur en enorme verfijning. Wereldklasse. Jarenlang kon je deze wijnen uitsluitend in het buitenland vinden, maar sinds enkele jaren heeft C.F.W.S. het importeurschap verworven en zijn de wijnen in Nederland exclusief bij toprestaurants verkrijgbaar. Uitsluitend op allocatie.

Georges Roumier, Chambolle-Musigny

De absolute top is in Bourgogne op een hand te tellen en Roumier maakt er, samen met andere grootheden uit de Côte de Nuits als DRC en Leroy, deel vanuit. Dan begrijp je gelijk hoe het met de vraag en het aanbod gesteld is. De wijnen zijn magistraal. Delicaat, lichtvoetig, gebalanceerd, een afdronk tot in het oneindige. Een eer om te mogen vertegenwoordigen. Uitsluitend op allocatie.

Domaine Felettig, Chambolle-Musigny

Wat met 2 hectaren stokken begon in 1965 is de afgelopen 55 jaar door twee generaties traditioneel werkende wijnboeren uitgebouwd tot 13 hectaren Pinot Noir en Chardonnay verdeeld over 100 verschillende gaarden. Van heerlijke toegankelijke Aligoté, Crémant en Hautes-Côtes de Beaune tot exclusieve Grands Crus Echezeaux en Corton. “De kwaliteit is de afgelopen jaren in sneltreinvaart gekomen” (Neal Martin, Vinous). Een van de talenten van de komende jaren die bewust kiest voor een traditionele terroirgedreven aanpak die zich pas na een aantal jaren toont boven een moderne gelikte stijl. Bourgogne zoals je ze nog zelden vindt.

Jacques-Frédéric Mugnier, Chambolle-Musigny

“Freddie” Mugnier is een van de meest bedachtzame, zachtaardige en intelligente wijnmakers die er is. Een bezoek hier mondt altijd uit in een bredere discussie over klimaat, onze footprint en impact op resources, wat hij beter kan doen als wijnmaker, de uitdagingen voor Bourgogne als wijngebied, etc. Bourgogne wordt niet door de mens, maar door de natuur gemaakt. In zijn wijnen probeert hij zichzelf zoveel mogelijk weg te cijferen. Becky Wasserman omschrijft dit treffend: "In winemaking, Fred is seeking the absence of Fred.” De wijnen zelf zijn harmonieus, transparant en schoolvoorbeelden van grote, klassieke Bourgogne. Van de Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Maréchale met zijn florale karakter, de verfijnde en delicate Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses en de machtige Musigny, dit zijn stuk voor stuk referenties voor hun gebied. Een eer om te mogen vertegenwoordigen.

Previous
Previous

Frankrijk, Champagne

Next
Next

Frankrijk, Loire