Keller, Rheinhessen

Als er een producent is die verantwoordelijk is voor de recente waardering van Duitse wijn is het Weingut Keller in Rheinhessen. Klaus-Peter en Julia Keller maken niet te evenaren wijnen van de grootste terroirs van Duitsland. De eerste droge Duitse riesling die van Parker ooit 100 punten kreeg was hun G-Max. Sindsdien hebben meerdere van Keller’s wijnen de perfecte score gehaald. Met een perfectionisme en precisie die zelfs voor Duitse begrippen ver gaat bestieren ze hun wijngoed. Twee uur rijden naar de Mosel om de Schubertslay te bewerken vinden ze niet noemenswaardig. Ondanks hun reputatie gaan ze niet op hun lauweren rusten en blijven ze onvermoeibaar bezig met nog meer verfijning, nog meer verbetering en een uitbreiding van Grand Cru wijngaarden. Zou de Schubertslay in de Mosel of Pettenthal uit Nierstein’s Roter Hang hun nieuwe icoonwijn worden? Wat maakt het ook uit, alles is hier wereldtop. Duitsland staat eindelijk weer op de kaart. GG’s uitsluitend op allocatie.

Schäfer-Fröhlich, Nahe

In het kielzog van de familie Keller krijgen gelukkig ook steeds meer andere topwijngoederen de erkenning die ze verdienen. Schäfer-Fröhlich, nu onder leiding van de gepassioneerde Tim Fröhlich, heeft eigenhandig het dorp Bockenau in de Nahe op de kaart gezet. Met terroirgedreven wijnen gesorteerd op vulkanische bodem en leisteenbodem tonen ze de kwaliteit van de regio. Hun Felseneck, ooit een nauwelijks noemenswaardige wijngaard, hoort tot de iconen van Duitsland. Winzer des Jahres, Kollektion des Jahres, Riesling Champion, Bester Deutscher, trockener Riesling zijn zomaar een paar van de accolades die Tim Fröhlich afgelopen jaren ten deel zijn gevallen. Wellicht nog niet de hype en wereldwijde gezochtheid als bij Keller, maar kwalitatief absoluut op dat niveau. Bijkomend voordeel: de prijzen zijn zeer schappelijk én er is ook nog eens een redelijke beschikbaarheid.

Next
Next

Frankrijk, Champagne